• Kirkkomv
  • kellot
  • askola

Tie pyhyyteen

Pyhäinpäivän autuaaksi julistamisen evankeliumi on radikaali. Siinä ei ole mitään modernia. Siinä ei jaeta eturivin paikkoja. Siinä ei mitata onnistumisia – ei maallisia eikä taivaallisia.

Evankeliumin radikaali luonne on köyhyyden arvostamisessa, kärsivällisyydessä, nälkäisen ja janoisen odotuksessa, lyödyksi tulemisessa.

Autuaita ovat ne, jotka antavat muiden näkyä.

Autuaita ovat sellaiset, jotka siivoavat muiden jälkiä ja sitovat muiden haavoja.

Pyhäinpäivän evankeliumi neuvoo tien pyhyyden äärelle. Pyhiä paikkoja ja pyhiä esikuvia on siellä, missä toinen on antanut itsestään toisille.

Maailman toivo on heissä – omastaan antaneissa. Ei ole ihme, että hautausmaat vetävät sytyttämään kynttilöitä. Moni on saanut elämän eväät edesmenneiltä rakkailta.

Pyhäinpäivän evankeliumi neuvoo tietä pyhille paikoille näin:

”Autuaita ovat hengessään köyhät,
sillä heidän on taivasten valtakunta.
Autuaita murheelliset:
he saavat lohdutuksen.
Autuaita kärsivälliset:
he perivät maan.
Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano:
heidät ravitaan.
Autuaita ne, jotka toisia armahtavat:
heidät armahdetaan.
Autuaita puhdassydämiset:
he saavat nähdä Jumalan.
Autuaita rauhantekijät:
he saavat Jumalan lapsen nimen.
Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan:
heidän on taivasten valtakunta.
Autuaita olette te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan ja kun teistä valheellisesti puhutaan kaikkea pahaa. Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä palkka, jonka te taivaissa saatte, on suuri. Niinhän vainottiin profeettojakin, jotka elivät ennen teitä.” (Matteus 5)

HannuT