• Kirkkomv
  • rippi
  • kellot
  • askola

Aina tasaisin väliajoin uutisoidaan pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien bonuksista ja palkankorotuksista. Muhkeaa rahaporkkanaa perustellaan sillä, että yrityksen hallitus yksinkertaisesti palkitsee toimitusjohtajan hyvin tehdystä työstä ja täyttyneistä tulostavoitteista. Samaan aikaan yrityksessä on saatettu kuitenkin tehdä myös työntekijöiden irtisanomisia säästösyistä. Uutiset johtajien palkitsemisesta herättävätkin usein ärtymystä. Keskustelu lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa käy kiivaana. Tämä ei voi olla oikein, moni kokee.

Päivän evankeliumi (2. Kor. 8: 9-15) herättää kysymyksen, toimiiko Jeesuksen vertauksen isäntä kuten pörssiyhtiön hallitus. Hänhän palkitsee ylenmääräisesti ne, joilla jo valmiiksi on enemmän. Hän suosii rohkeita menestyjiä. ”Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on.” Eikö tämä kuulosta yhtä aikaa tapahtuvien palkitsemisten ja irtisanomisten logiikalta?

Samalla päivän lukukappaleessa (2. Kor. 8: 9-15) kuitenkin korostetaan aivan erilaista periaatetta: yhteisvastuullista toisista huolehtimista ja hyvän jakamista. ”Nyt on teillä yllin kyllin ja voitte lievittää heidän puutettaan, sitten voivat taas he yltäkylläisyydestään lievittää teidän puutettanne, ja näin toteutuu oikeus ja kohtuus”, opastaa Paavali. Miten Paavalin sanojen ja Jeesuksen vertauksen välinen jännite tulisi ratkaista?

On syytä sijoittaa vertaus osaksi Jeesuksen toiminnan ja opetusten kokonaiskuvaa. Toisaalla evankeliumeissa Jeesus kehottaa rikasta miestä myymään omaisuutensa ja antamaan rahat köyhille. Hän myös opettaa, että jos joku yrittää viedä sinulta oikeutta käymällä paidan, anna hänelle viittasikin. Jo näiden kahden esimerkin valossa näyttää selvältä, ettei Jeesuksen sanoma painota markkinatalouden periaatteita.

Vertaus kolmesta palvelijasta on Matteuksen evankeliumissa osa taivasten valtakuntaa käsittelevää kokonaisuutta. Heti päivän evankeliumitekstin jälkeen on esimerkiksi kuvaus viimeisestä tuomiosta. Jeesus ei siis anna vertauksessa ohjeita onnistuneeseen yrityselämään. Nähdäkseni vertaus korostaa sitä, kuinka Jumala toimii maailmassa. Hän antaa meille vastuuta, kutsuu meidät toimimaan valtakuntansa hyväksi. Kaikenlaiset lahjat on syytä ottaa Jumalan valtakunnan käyttöön.

Vertauksessa on kieltämättä hiukan uhkaava sävy. Kelvoton ja laiska palvelija saa melkoisen ripityksen. Mutta toisaalta, eikö vertauksen viesti ole ennen kaikkea hyvin rohkaiseva: elämä on annettu elettäväksi, ei pelättäväksi! Jumala ei halua, että me kaivamme arkana lahjamme maahan ja jätämme elämättä Hänen ankaruutensa pelossa. Miksi ihmeessä et edes yrittänyt, tuntuu vertauksen isäntä syyttävän.

Laiska ja kelvoton palvelija ei kiikuttanut talenttiaan edes pankkiin. Hän ei siis antanut sitä edes sillä tavoin kiertoon ja muiden käytettäväksi. Hän heitti sen tyystin hukkaan, kaivoi maan poveen, hautaan. Jumalan valtakunnan hyväksi tarkoitettu lahja siis haudattiin pelosta tai laiskuudesta kuin ruumis.

Koska Jumala on rakkaus, on Jumalan valtakunta rakkauden valtakunta, ja kaikki lahjat tarkoitettu tavalla tai toisella rakkauden hyväksi. Rakkauden lähde on Jumalan persoonien – Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen – välinen rakkaus. Ikuinen tanssiva rakkaus, jonka ylitsepursuavaa lahjoittamisen riemua koko luomakunta ilmentää. Siksi Jumalan valtakunnasta lienee mahdotonta olla osallisena, mikäli ei ole itse valmis osallistumaan. Onhan rakkaus vuorovaikutusta ja jakamista.

Tulkitsen, että juuri tämän takia on väistämätöntä, että ”jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on.” Nimittäin: jos rakkauden lahja haudataan maahan kuin kuollut, ei se pääse osallistumaan elävään tanssiin.

Rohkaiskoon siis Jumala meitä käyttämään ilolla Hänen hyviä lahjojaan ja tanssimaan Hänen valtakuntansa rakkautta näkyväksi armottoman maailman keskellä. Tai edes yrittämään.

Lauri Kemppainen

13.8.2017